Yapay Zekâ İnsan Zekâsıyla Yarışıyor

“Yapay zekâ, herhangi bir canlı organizmadan faydalanmaksızın tamamen yapay araçlar ile oluşturulan bilgi edinme, algılama, görme, düşünme ve karar verme gibi insan zekâsına özgü kapasitelerle donatılmış teknolojik makinelerin genel adıdır.”

Peki yapay zekâ nerelerde kullanılır?

Yapay zekâ ilk geliştirilme aşamasında sadece laboratuvarda test için kullanılıyordu. Ancak günümüzde bilimden günlük kullanıma kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Sanal asistanlar, oyunlar, akıllı arabalar, müzik, güvenlik sistemleri, seyir öneri robotları, akıllı ev sistemleri…

Tüm bu çeşitliliğe baktığımızda, her yapay zekâ için farklı yollar izlenecek olsa da temelde yapay zekâ prensibinin aynı olduğu görülmektedir. Tabii ki tüm bu çeşitliliğin içinde ne amaçla kullanıldığı da önem taşımaktadır.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking aslında şu sözüyle yapay zekâ gelişmelerinin hayatımızda nasıl bir yer bulacağını özetlemiştir: “Yapay zekâlar, insanlığın başına gelen ya en iyi şey ya da en kötü şey olabilir.”

Tüm bu durumlar tabii ki bizim açımızdan da bazı varsayımların oluşmasına neden oldu.

Bizi neler bekliyor olabilir?

İlk zamanlarda, yani yapay zekâ yeni yeni gündelik hayata girmeye başladığında, robotlar insanlara hizmet edecek. Fakat bir süre sonra öyle bir duruma gelinecek ki, robot ve insan zekâsı aynı seviyeye gelecek. Hatta robotlar daha da gelişecek ve belki de robotlar ile insanlar arasında yaşam savaşı başlayacak.

Bir diğer yandan ise yapay zekâ ve onunla geliştirilen ürünler ya da robotlar sayesinde birçok iş kolaylaşacak. 3D yazıcı kullanılarak tek tuşla bisiklet, araba, uçak hatta ev gibi ihtiyaçlar anında üretilecek. Sağlık sektöründe de yapay zekâyla ilgili gelişmeler görülecek. Örneğin; yapay organlar ve kullanımı.

Kim bilir daha nasıl gelişmeler olacak. Hatta belki çoğundan haberimiz bile yok. Ama bizi her anlamda etkileyeceği varsayımında bulunmak çok da zor olmasa gerek.

resized_3c3cd-d9062a41sophia

Kaynak: https://www.asdteknoloji.net