İzmir’in en değerli sanatçılarından Ahşap Oyuncak Ustası İrfan Uğurlu ile ahşap oyma sanatını ve ahşap oyuncakları konuştuk.
Anadolu Selçukluları’ndan günümüze kadar gelen Ahşap Oymacılığı, kendisini 14’üncü yüzyılda bizlere gösteriyor. O zamanların en iddialı işinin de bu olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Peki nasıl bir şey bu ahşap oymacılığı? Günümüzde de hala çok önemli bir kültür ögesi olan ahşap oymacılığı, aslında tahta levhaların istenilen şekilde oyulması, biçimlendirilmesi anlamı taşımaktadır.
Uzun senelerdir ahşap oyuncaklar yapan İrfan Uğurlu’yu tanıtmak istiyorum sizlere. Babasının yanında çırak olarak başladığı bu işi Torbalı Ormanköy Mahallesi’nde 20 metrekarelik atölyesinde devam ettiren Uğurlu, ahşap ile çok ufak yaşta tanışmış ve o zamandan beri bu meslekle uğraşıyor. Uğurlu’nun bu mesleği yaparken anahtar bir kelimesi var: “Çocuk”.
Uğurlu şöyle diyor: “Ne kadar çok ahşap oyuncak, o kadar çok gülen çocuk!”
Hadi gelin ahşap oyma sanatını bir de hep birlikte İzmir’in en değerli Ahşap Oyuncak Ustası İrfan Uğurlu’dan dinleyelim…
İlk yaptığınız oyuncak neydi?
Çocukluğuma inersek aslında birçok oyuncak yaptım kendime ancak profesyonel olarak yaptığım ilk oyuncak, çocuğuma yaptığım bir iş makinesi olan asfalt düzelten bir silindirdi
Ne kadar zamandır oyuncak yapıyorsunuz?
Babam ve dedem de bu meslekle uğraştıkları için çok ufak yaşta, ilkokul yıllarımda yapmaya başladım. Dönemimizde çok oyuncak çeşidi olmadığı için bulduğum tahta levhalar ve tellerden kendime oyuncak yapıyordum.
Oyuncakları nasıl yaptığınızı kısaca anlatabilir misiniz?
Önce yapacağım oyuncağı dışarıdaki objelerden de yararlanarak kafamda tasarlıyorum. Çocukların sevdiği konular nedir, onları araştırıyorum. Ona göre bir çizim yapıyorum. Onayladığım çizimimi şablonlara parça parça çıkarıyorum. Bu şablonlardan sonra da ağaçlara uyguluyorum. Kesimden sonra zımpara, temizlik ve montaj kısmını tamamlıyorum. Renklendirme için boya tercih etmiyorum. Ağaçların doğal rengini ya da yakma yöntemini kullanıyorum.
Bir oyuncağı yapmanız ne kadar zamanınızı alıyor?
Oyuncağa göre değişiyor tabii ki ama basit bir şey yapmak 2-3 saatimi alıyor. Eğer daha hareketli, teferruatlı bir şey yapıyorsam birkaç günümü alıyor.
Oyuncakları yaparken hangi tür ağaçları kullanıyorsunuz?
Önceliğim atık olan ağaçları kullanmak olduğu için genelde her türlü ağacı kullanıyorum. Ancak ana olarak kullandığım ağaç türleri gürgen (kayın) ve çam ağaçlarıdır.
İşte sevgili İrfan Uğurlu’nun bazı çalışmaları
Kaynak: www.izmir.art