Bugün size eğlenceli bir sanat dalını tanıtmak istiyoruz. Bu sanat dalının adı, ebru sanatı.
Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kağıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırçaları ve boyaları özeldir. Ebru kelimesi ebri sözcüğünden gelmektedir. Bu kelimenin ifade ettiği anlam da bulut ya da bulutumsu demektir. Suyun üzerindeki boya damlacıkları bulutu andırdığı için ebru denilmektedir. Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında, Hindistan’da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan’ın Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılara geçmiştir. Ünlü ebru sanatçılarından bazıları şunlardır: Hatip Mehmet Efendi, Şeyh Sadık Efendi, Mehmed Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman.
Peki biz evde ebru sanatı nasıl yaparız? Hadi gelin birlikte öğrenelim.
İlk adım olarak evimizde bir köşe belirlemeliyiz. Ayırdığımız köşenin tozlardan arınmış, tozlanmanın yoğun olmadığı bir yer olması gerekir.
Malzemeler şunlardır: Çok ince ve parlak olmayan A4 kağıtları, ebru teknesi (veya derin bir tepsi), temiz su, kitre, akrilik boyalar, fırça (veya kürdan, tarak gibi şekil vericiler), plastik eldiven, mandal, ip, önlük.
Tüm ortam ve malzemeler hazır, peki ya siz hazır mısınız? O halde hadi gelin başlayalım.
Ebru teknesine yeterli miktarda kitre eklenir. Kitre teknenin içine eşit miktarda yayılır ve arzuya göre, hayal dünyana göre boyalar fırçalarla suya dağıtılır.
Kitreyi evde kendin hazırlayacaksan ortalama 10 lt su için 100 gram kitre kullanman önerilir. Yoğunluk bu ölçülerde ayarlanabilir.
Biz adı verilen boyaya şekil veren materyali, suyun içindeki boyalar için kullanabilirsin.
İstediğin renkleri ve desenleri suyun üzerinde elde ettiysen şimdi kağıda aktarma zamanı.
Kağıdı tek seferde ve oldukça kontrollü çekmen gerekir bu aşamada. Kağıdın her iki ucundan tutup kendine doğru çekmeyi denersen tüm resmi kağıdına almış olursun.
Sudan aldığın ebru kağıdını, düz bir zeminde kurumaya bırakarak sanatının son aşamasını da tamamlamış olacaksın.
Boyaların kuruduğunu fark ettiğin an ebru kağıdını istersen çerçeve içinde evinde dekor olarak kullanabilirsin.
İşte TEGV İzmir Eğitim Parkı ço- cuklarımızın yaptığı ebruların birkaçı…