Gazeteci Koçumuz Sibel Öztopçu birimimizi ziyaret etti. Kendisiyle verimli bir sohbet gerçekleştirdik.
Haber metinleri yazılırken hangi kurallara dikkat edilir?
Haber metinleri yazılırken daha çok yazım kurallarına dikkat edilmelidir. Çünkü yazım kurallarında yanlış yapılmış bir haber yayımlandıktan sonra insanlara çok önemsiz, dikkat edilmemiş bir haber olarak geçer ve insanları kötü etkiler. Bu yüzden haberi yazarken çok dikkatli ve özenli bir şekilde yazmak gerekir.
Gazetede hangi haberin yazılacağına kim karar verir?
Gazetedeki konular daha çok muhabirlere bırakılıyor. Muhabirler yapmak istediği konuları ve olayları belirliyorlar. Daha sonra muhabirlerin düzenlediği haberleri editörler kontrol edip genel yayın yönetmenine sunuyorlar. Genel yayın yönetmeninin onayından geçtikten sonra haber yayımlanır.
Gazetede hangi görev alanları vardır?
En alt sıradan başlarsak; muhabirler, kameramanlar, editörler, genel yayın yönetmenleri ve gazete müdürü vardır.
Gazeteciliğin etik değerleri nedir?
Öncelikle etik kavramını anlatarak başlamak istiyorum. Etik, toplum tarafından hiç kimsenin özgürlük alanını kısıtlamadan, doğru olanı, iyi olanı, insanlar için yararlı olanı yapmaktır. Bir gazeteci de her zaman etik olmalıdır. Aynı zamanda da tarafsız olmalıdır. Hiç kimsenin baskısı altında kalmadan özgür bir şekilde bütün halkın, toplumun yararına çalışmalıdır. Bütün olaylara tarafsız bakmalıdır. Kimsenin hak ihlaline girmeden, kimsenin yaşam alanını kısıtlamadan, kimseye baskı uygulamadan, etik kurallara uyarak gazetecilik yapması gerekir.
Gazete ekleri hangi içeriklerde olabilir?
Gazete çok geniş bir alandır. Eklerde; kültürel, spor, mizah, eğitim, sağlık, siyaset ve ekonomi gibi çeşitli konular bulunur. Zaten gazete çok çeşitli bir alandır, tek bir alanda kısıtlanamaz. O gün hangi olaylar yaşandıysa o olaylar derlenip toplanıp yazılır. Toplumda yaşanan her olayla alakalı konular gazetede yer verilir.
Basın kartına sahip olan kişilerin öncelikleri nelerdir?
Basın kendi başına çok ayrıcalıklı bir alandır. İstediğiniz alana, istediğiniz yere, istediğiniz etkinliğe basın kartı ile girilebilir. Yaşadığınız ildeki ulaşım araçlarını basın kartlarınız ile ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bir etkinlik olduğunda basın mensupları zaten girmek zorundadır. Basın kartı bir güvencedir. Ben gazeteciyim deyip etkinlik alanına girmek pek kolay olmaz ama basın kartıyla çok rahat bir şekilde girilebilir.
İyi bir gazeteci neler yapmalıdır, neler yapmamalıdır?
İyi bir gazeteci her zaman tarafsız olmalıdır. Olaylara dışarıdan bakmalıdır ve tamamen kendi vicdani duygularına dayanarak kimsenin baskıları altında kalmadan daha çok insanların yararını gözeterek haber yapmalıdır. Hak ihlaline girmeden, her insan için eşit davranarak, her insanı eşit görerek haber yapmalıdır. Gazeteci olaylara hâkim olmalıdır, her konuda bir bilgisi olmalıdır. Peki, neleri yapmaması gerekir? Aslında bu söylediğim şeylerin tam tersini yapmamalıdır. Bir insan için ya da belli bir grup için bir topluluk için birini üstte görüp birini altta görmemelidir. Herkesi eşit görmelidir. İnsanların özel yaşamlarına müdahale etmemelidir. Gazeteci özgür bir düşünceye sahip olmalıdır.
Bir gazeteci nasıl çalışır?
Belli alanlar olduğu için muhabirler, editörler, kameramanlar ayrı çalışır. Muhabirler daha çok haberi, olayı öğrenip detaylı bir şekilde haberi yazar. Kameraman da yaşanan olayları çeker, muhabirle birlikte çalışır ve onunla birlikte olayın olduğu yere gider. Haberi tamamladıktan sonra editörün onayına sunarlar. Editörün onayından geçen haber genel yayın yönetmenine sunulur ve onun onayından sonra haber yayımlanır. Çeşitli bir alan olduğu için ve belli çalışanlar olduğu için hepsinin görevleri farklıdır.