Geçmişten Gelen Kuklalar TEGV’DE

Minik gazetecilerimiz, Batman tarihini ve kültürünü yaşayan Hamdullah Güneş’i TEGV Batman Birimi’ne davet etti. Güneş, el işleyişle tek tek yaptığı oyuncaklarla sanatçılık alanına geçişini anlattı.

Hamdullah Güneş, “1974 Batman doğumlu ve bir çocuk babasıyım. İlkokula gittiğim dönemlerde boş derslerde resim çizerdim. Eskiden oyuncak pek fazla yoktu. Biz sokakta çamurla, gazete, eski naylonlarla oynarken el becerilerimin geliştiğini fark ettim. Yaş ilerleyince terzide çalışmaya başladım. Terzide ustanın yaptığı ürünleri ben de minyatür yapmaya çalışırdım. Zamanla öğrendiğim terzilik mesleğine başladım. Daha sonra İstanbul’a gittim. Halı tamirine başladım. Halının yan dikişlerine overlok yapardım. İstanbul’da yaşadığım zamanlarda Batman pek tanınmaz bir şehirdi. Ben de Batman’a dönüp şehri tanıtmaya yönelik çalışmalar düşünmeye başladım. Batman’da terziliğe devam ettim. Bazen dükkanın önünden geçen koçer dediğimiz yöresel kıyafetler giyen kadınlar geçerdi. Bunların minyatürlerini mini kıyafetlerle yaptım. Dükkanın şark köşesine bıraktım. Zamanla bunları çoğalttım. Pazarda, işlek caddelerde satmaya başladığım dönemde bana otelde sergi teklifi geldi. Bir fırsat doğdu ve sergide çok fazla ilgi gördüm. Fuarda birinci seçildim.2006 yılında uluslararası bir fuara katıldım. Farklı ülkelerden katılımcıların ve konsoloslukların olduğu fuarda en fazla ilgi gören standa birincilik verilecekti. Birinci biz seçildik. Basın ve medyadan yoğun ilgi gördük. Romanya’da eğitime gittik. Önemli karakterlerin müzesini yaptık. Kültür Bakanlığı bizi korumaya aldı ve bize kültür sanatçısı unvanı verdi.” diye kendinden bahsettikten sonra çocukların sorularına geçildi.

Kukla yaptığınızda hiç sıkıntı yaşadınız mı?
Kuklaları yaparken ham madde konusunda zaman zaman sorun yaşadım. Benim için kırılmayacak, bozulmayacak ham maddeleri seçtim. Bazı ham maddeleri ve kumaş çeşitlerini çevre şehirlerden bulmaya çalıştım.
Kukla yaparken hiç ödül aldınız mı?
Evet, ödül aldım. 2002 ve 2006 yıllarında birincilik ödüllerim var. Mezopotamya koleksiyonu, Ankara’da aldığım birincilik ödüllerinden biriydi.
Kukla işi yaparken diğer işleriniz aksıyor mu?
Kukla işini hobi olarak yapıyordum. Hem halk eğitim merkezlerinde eğitmenlik yapıyordum hem de halı tamiri yapıyordum. Bazen birini seçmek zorunda kalıyordum, tabii ki kukla işi her zaman seçimim oldu.
Kukla işine kaç yaşında başladınız?
İlkokul zamanından beri bu işte olduğumu söyleyebilirim.6-7 yaşlarımda küçük testiler yaparak bu işe adım attım.
Bu kuklaları hangi malzemelerden yapıyorsunuz?
Taşı boyatarak, alçıyı kullanarak yaparım kuklayı ve ürünleri seçerken bozulmayacak ürün olmasına dikkat ederim. Pamuk, kitre, boya, ku-maş gibi malzemelerden kuklaların yüzeyini kendi oluşturduğum seramik hamurundan yaparım.
Hangi tür kuklalar yaptınız?
Birçok kukla eserim oldu. Yapmak istediğim bir projem var. Bu projede ipli kukla sergilemek istiyorum. Doküman topluyorum ve ilerleyen dönemlerde bunu yapmayı düşünüyorum.
Kukla yaparken yardımcılarınız oldu mu?
Evet. Benim eşim bana asistanlık yapıyor. Topluca yaptığımız ürünleri ben dikerim, ağabeyim ve çocuğum onları çevirir veya doldurur. Bir şekilde ham maddenin işlenmesi gerekiyor. Ailece birbirimize destek sağlıyoruz.

Bu söyleşi için Renkli Kalemler ekibi olarak çok teşekkür ediyoruz.