Midyat Geri Dönüşümle Daha Temiz Olacak İHA

Mardin’in Midyat ilçesinde Haşimoğlu ailesi tarafından 50 bin dönüm arazi üzerine geri dönüşüm ve atık entegre tesisi yapılması için çalışmalara başlandı. Tesisin kurucusu Zeki Çiçek’le söyleşimizi okuyucularla buluşturduk.

Midyat’ta 22 milyon TL’lik yatırımla 50 dönüm arazi üzerine geri dönüşüm ve atık entegre tesisi kurulması için çalışmalara başlandı. Haşimoğlu ailesi tarafından Mardin kara yolunun 5’inci kilometresinde yapılan tesisin Ağustos ayına kadar tamamlanmasının planlandığı belirtildi.         

Tesisin kurucusu Zeki Çiçek, tesiste ilk etapta 120 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirterek, hedeflerinin daha sonra bu sayıyı 400’e çıkarmak olduğunu ifade etti. Firma olarak iki yıl önce geri dönüşüm işine girdiklerini ve 70 kişiye istihdam sağlayan bir tesisle çalışmalarına başladıklarını anlatan Çiçek, ikinci büyük yatırımlarını yapmanın gururunu duyduklarını dile getirdi. Tesisin Türkiye’nin en büyükatık entegre tesisi olacağını savunan Çiçek, “Avrupa’nın da ikinci büyük tesisi olacak. 20 dönüm kapalı alan olmak üzere 50 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Yılda 50 bin ton atığın geri dönüşümü sağlanacak. Tesis ekolojik olacak. Yağmur suları depolandıktan sonra atıkların bertarafı, geri dönüşümü ve yıkanması için kullanılacak. Böylelikle sudan tasarruf sağlanacak.” dedi.

Tehlikesiz maddelerin geri dönüşümü yapılıyor. Tehlikeli atıklar bir yanda, tehlikesiz atıklar bir yanda, tıbbi atıklar bir yanda ve diğer atıklar bir yanda toplanıyor. Bertaraf için para alınıyor ama diğer atıklardan para alınmıyor. Haşimoğlu’ndan belge alabiliyoruz. Renkleri fabrikalarda ayırıyorlar. Araçları yenilemiyor, parçalıyorlar. Tehlikeli atıklar Haşimoğlu gibi fabrikalara veriliyor. Yılda 210.000 atık alınıyor. Elektrikli atıklar da var. Farklı farklı metal eşyalardan Vincent Vang Gogh eserini yapmışlar. Görüntüsü ve şıklığıyla dikkat çeken Haşimoğlu Geri Dönüşüm Merkezi, gelin ve damat adaylarını da ağırlıyor. Burada dikkatinizi çekecek başka bir şey ise eski eşyaları sergileyen bir müze olması, bu müzede; şamdanlar, tablolar, megafonlar, silahlar, asker eşyaları, hastane malzemeleri, fincanlar, ev telefonları, eski dikiş makineleri, miğfer, mikroskop, gaz lambaları, terazi ve daktilo bulunuyor.
Şimdide yetkililerle birlikte yaptığımız kısa bir sohbeti aktaralım:

Toplama ayırma tesisiniz nerede?
Ambalaj Atığı Toplama-Ayırma Tesisi’nin içinde bulunuyor.
Yaklaşık ne kadar atık topluyorsunuz?
Yılda 215.000 diğerleri ve 200.000 kimyasal atık olmak üzere 415.000 atık topluyoruz.
Su israfının önüne geçiyor musunuz? Geçiyorsanız nasıl geçiyorsunuz?
Geçiyoruz, kalan suyu bahçe işlerinde kullanarak israfı önlüyoruz.
Hangi tür atıkları geri dönüştürebiliriz?
Üzerinde geri dönüşüm işareti olan atıklar geri dönüştürülebiliyor.
Atıkları nasıl teslim alıyorsunuz?
Lisanslı, kendi araçlarımızla teslim alıyoruz.
En çok hangi türden geri dönüşüm alıyorsunuz?
En çok kağıt geri dönüşümü alıyoruz.