Türk halk oyunları farklı bölgelerin kendi kültürlerinden özellikler taşıyan, halk danslarına verilen isimdir. Özel olarak dikilmiş yöresel kıyafetler giyen dansçılar, müzik eşliğinde uyumlu bir şekilde dans eder. Bu halk dansları, yöreden yöreye değişir. İşte Ege Bölgesi’ne ve İzmir’e ait halk oyunları:
ZEYBEK: Ege bölgesinden söz ederken akla önce efe ve zeybek gelir. Mert, cesur, atılgan, haksızlığa karşı duran kişiler olarak bilinirler. Bölgenin halk oyunları türüne de genel olarak Zeybek adı verilir. Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Eskişehir, Sakarya hattının batı tarafında kalan illerimizde zeybek halk oyunlarının etkileri görülür. Ege’nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile birlikte İzmir’de rastlanır. Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir. Bu nedenle tek zeybeklerde aynı oyunu oynayanların yürüyüş, çöküş ve dönüşlerinde farklar görülür. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler. Zeybek giysileri, oyunun oynandığı yöreye göre kullanılan renkler, işlemeler, süslemeler, takılar ve diğer aksesuarlar açısından da farklılıklar gösterir.
HARMANDALI: Harmandalı Zeybeği, Ege yöresine ait Türkiye genelinde bilinen bir türkü ve zeybek oyunudur. Türkünün çıkış yeri bilinmemektedir.
Harmandalı zeybeği Isparta, Uşak, Kütahya, İzmir, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, Aydın ve Afyonkarahisar’ın köylerinde sıklıkla oynanmaktadır. Hem erkekler hem de kadınlar harmandalı oynayabilmektedir. Oyunda 8 figür vardır. Oyuna kalkış sırasında oyuncu sol ayağı önde ve sağ ayağı ise yarım ayak geride olacak şekilde durmalıdır. Daha sonra kendi dairesinde esas duruşunu sergiler.
BERGAMA BENGİSİ: Zeybeklerin çarpışmalarından sonra Efe tarafından kızanlarına vurulan arkadaşlarının acısını azaltmak için oynattığı bir çeşit yas oyunudur.