Misi’de Güzel Bir Gün

çocuk kütüphanesiRenkli Kalemler ekibi olarak Bursa’ya 12 km uzaklıkta Misi Köyü’ne geziye gittik. Günümüzde Gümüştepe Mahallesi olarak bilinen Misi’de bir çocuk kütüphanesi, bir fotoğraf müzesi, bir edebiyat müzesi, bir de ipek evi var.

Güneşli bir pazar günü TEGV’den yola çıktık. Kısa bir yolculuktan sonra Misi’ye varmıştık. Şimdi size orada gördüklerimi anlatacağım. Bursa’ya 12 km uzaklıkta bulunan Gümüştepe Mahallesi adıyla da bilinen Misi Köyü, içinde bir çocuk kütüphanesi, bir fotoğraf müzesi, bir edebiyat müzesi ve bir de ipek evi olan çok güzel bir yerdir. Biz de sırasıyla kütüphaneyi ve müzeleri ziyaret ettik.

ipek müzesiÇOCUK KÜTÜPHANESİ:  
2014 yılında hizmete açılmıştır. Nilüfer Belediyesine bağlıdır. Bazı öğrenciler ders çalışmak için buraya gelir. Eski bir Bursa evinde, çocuklar adına kurulmuştur. Burası vatandaşların katkılarıyla gelişen ortak bir yerdir. Kitaplar ve etkinlik odasında oyuncaklar bulunur. Çok çeşitli kitaplar vardır: yerli, yabancı, dini, macera, çizgi roman gibi. Türk edebiyatı ağırlıklıdır. Cep Kütüphanem adındaki uygulama ile aradığınız kitaplar yoklanabiliyor. Burada çocukların kitap sevgisini geliştirmek için “Boyun Kadar Kitap Oku” ve “Kitap Söyleşileri” gibi etkinlikler yapılıyor. Kütüphanede ne kadar kitap olduğunu merak ettik. Gezi yaptığımız tarihteki sayının 12.299 olduğunu öğrendik.

 

FOTOĞRAF MÜZESİ: 2017 yılında açılmış çocuk kütüphanesii (1)fotoğraf sanatı ile ilgili bir müzedir. Müzede bir çok fotoğraf, fotoğraf makinası ve fotoğrafla ilgili sözler bulunur. Örneğin, “Fotoğrafı makine değil, insan çeker.” Fotoğrafı 1826 yılında Joseph Nicephore Niepce bulmuştur.
Fotoğraf müzesinde bir de karanlık oda var. Fotoğraf basılan bu odaya girme şansımız oldu. Karanlık odada siyah beyaz görüntüler çıkarılır. Fotoğrafların üzerinde ilaç kalmasın diye görüntüler yıkanır. Resimler yanmasın diye kırmızı ışıkta çalışılır. 1864 yılında James Clerk Maxwell kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç ışık kaynağını birleştirerek renk oluşumunu saptamış.
çocuk kütüphanesi kapı
EDEBİYAT MÜZESİ: 
Edebiyatla ilgili eşyaların ve kitapların bulunduğu bir müzedir. Burası ilk ve tek edebiyat müzesidir. Burada edebiyatla ilgili gazeteler, pek çok kitap, şiir ve yazarlara ait eşyalar gördük. Bunlardan bazıları gözlük ve kalemler, yazarların başka yazarlara yazdığı mektuplar ve bazı yazarlara ait daktilolar gibi. Oya Uysal (1952- ) ve Hıfzı Topuz ( 1923- )’un daktilosunu gördüğümüz yazarlardan bazılarıydı. Müzenin karşısında yıkık bir bina var. Müze yöneticisinden aldığımız bilgiye göre bu bina Edebiyat Galeri olacak. Müzede en çok ilgimi çeken eser Edip Cansever’in yazdığı Umutsuzlar Parkı kitabı oldu.

İPEK EVİ: İpek Evinde ipek kumaşın yapımı ile ilgili eşyalar, kozalar, dokuma tezgahları ile ipekten yapılan eşyalar bulunuyor.