Nesilden Nesile Yaşam Mücadelesi

Dünyada eşi olmayan, Van Gölünün doğasına özgünlüğüyle ilgi çeken inci kefali, her yıl belli aylarda akıntıya karşı yüzer. Bu balığın göç hikayesine Muradiye balık bendinde tanık olduk.

Tarih boyunca Van Gölü çevresinde yaşayan farklı halklar tarafından birçok farklı isimle de anılan İnci Kefali, her yıl Van’ın farklı nehirlerinde nisanda başlayıp temmuz aylarında son bulan yolculuğunda neslinin devamı amacıyla girdiği bu zorlu göçün hikayesi şehirde yaşayan ve gelen ziyaretçilerin odak noktası olmuştur. Yerel halktan edindiğimiz bilgilere göre balıkların suyun akıntısına karşı ters yüzmelerini aslında suyun kaynağının olduğu yerde bir evliyanın yattığına bağlarmış, evliyayı ziyaret ettiklerini düşünen halk balıklar göç yolundan dönene kadar av yapmazlardı.

Bir dönem ihracatı yapılan inci kefalinin gerçek hikayesi ise şu şekilde olduğu aktarılır: 7 yıllık ömürlerinde 3 yaşında üremeye başlayan balıklar gölün üreme için elverişli olmamasından kaynaklı olarak yumurtalarını akarsu ağızlarına bırakmaya çalışırlar akıntıyla zorlu mücadelenin ardından yumurtalarını bırakmayı başaran balıklar nesillerini devam ettirirler. İnci Kefali’nin göç hareketinin dışarıdan gözlemlenen bu estetik görüntüsü Muradiye Bendimahi, Deliçay ve Zilan gibi nehirlerde  ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor.