yapikredi

 

TEGV işbirliğiyle 2006 yılından beri 1.- 8. sınıf öğrencileri için “Okuyorum Oynuyorum” eğitim programını gerçekleştiren Yapı Kredi, 2014 yılında programı bir adım öteye taşıyarak Renkli Kalemler projesini başlattı. Proje ile ilgili sorularımızı Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Nurcan Erhan yanıtladı.

 

 

yapikredi

 

 

Yapı Kredi’nin eğitim için bugüne kadar yaptığı çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?

Yapı Kredi olarak ülkemizdeki okuryazarlık seviyesinin yükselmesi için birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında erken yaştan itibaren okuma alışkanlığının sağlanması için de çalışmalar yapıyoruz. Kurulduğumuz ilk yıllardan başlayarak çocuklar için efsanevi Doğan Kardeş dergisini çok uzun yıllar boyunca yayınlandık. Bir bankanın sponsoru olduğu ilk çocuk sinemasını ve çocuk tiyatrosunu da çocuklarla buluşturduk. Günümüzde de gerek yayınları gerekse bu tarz özel projeleri ile eğitim ve çocuk hep önceliklerimiz arasında oldu. Turmepa ile ilkokullarda verilmesine destek olduğumuz çevre odaklı Sınırsız Mavi eğitimi, TEGV ile yürüttüğümüz Okuyorum Oynuyorum ve Renkli Kalemler, içinde olmaktan mutluluk duyduğumuz projeler.

Geçtiğimiz sene içerisinde ayrıca Yapı Kredi World’ün çok sevilen ve Worldcard ile özdeşleşen maskotu Vadaa’nın oyuncaklarını yine TEGV işbirliği ile satışa sunduk. Vadda oyuncaklarından elde edilen geliri, Türkiye’nin dört bir yanındaki TEGV eğitim noktalarındaki çocukların bir senelik eğitimine aktardık. Bugüne kadar tüketicilerle 16 binin üzerinde Vadaa maskotunu buluşturduk ve yaklaşık 500 çocuğun 1 yıllık eğitim masrafını karşıladık. 2016 yılında Yapı Kredi World’ün 15 yıldır ana sponsorluğunu üstlendiği Marka Konferansı’nda eğitim adına özel bir etkinliğe daha imza attık. Vadaa’nın dev versiyonu hem Marka Konferansı’nın ilk gününde Yapı Kredi World standında hem de gittigidiyor.com’dan açık artırmaya sunuldu. Marka Konferansı’ndaki Vadaa için verilen tekliflerin en yükseği, Yapı Kredi’nin “sürpriz oranı” ile katlandı. Böylece açık artırmada kazanan teklifin üzerine Yapı Kredi’nin belirlediği sürpriz oran da eklenerek, elde edilen gelir Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlandı.

Bizim de dahil olduğumuz “Okuyorum Oynuyorum” projesi için yapılan çalışmalar nelerdir?

2006 yılından beri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliğiyle ilköğretim çağındaki çocukların okuma alışkanlığını geliştirmeleri amacıyla  “Okuyorum Oynuyorum” programını yürütüyoruz. Okuyorum – Oynuyorum Eğitim Programı, 6-14 yaş grubu (1-8. sınıf) çocukların okuma becerilerini geliştirmek amacıyla her sınıf düzeyi için seçilmiş 10 ayrı kitaptan/öyküden ve bu öyküleri anlamaya yönelik çalışmalardan oluşuyor. Program, Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe öğretim programının genel ve özel amaçlarının yanı sıra yaratıcı okuma ve dinleme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen çok çeşitli yöntem ve tekniği içeriyor.

Program, TEGV’in 3.500’ü aşkın gönüllüsü tarafından Türkiye çapındaki eğitim parkı ve öğretim birimlerinde, bu proje için özel tasarlanmış “Okuma Adası” adı verilen etkinlik odalarında uygulanıyor.

Yapı Kredi olarak 10 yıldır yürüttüğümüz bu çalışma ile çocukların gelişimine katkıda bulunacak ek faaliyetler de düzenliyoruz. Edebiyat şenlikleri ve yazar-çocuk buluşmaları, ünlü sanatçılarımızın da desteklediği ve Çocuk Hakları Bildirgesi’nden seçilen 12 temel ilkenin senaryolaştırıldığı “Sokak Tiyatroları” bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz etkinlikler arasında yer alıyor.

 

Renkli Kalemler nasıl bir proje? Kimlerle birlikte çalışıldı?

Türkiye’nin farklı noktalarında TEGV etkinlik alanlarında yürüttüğümüz Renkli Kalemler’i Okuyorum-Oynuyorum programını bir adım daha ileri taşıyacak bir proje olarak tasarladık. Proje ile çocukların ‘dinleme-anlama’ ve ‘konuşma-anlatma’ becerilerini geliştirmelerinin ötesinde araştırma, kendini doğru ifade etme ve yaratıcı düşünme gibi konularda beceriler kazandırılmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında medyanın değerli isimlerini çocuklarla bir araya getiriyoruz. Basının usta kalemlerini çocuklarla buluşturarak medya okuryazarlığı konusunda bilinci artırırken, çocukların temel gazetecilik eğitimi almalarını sağlıyor, geleceğin yazarlarının yetişmesine de ön ayak oluyoruz. Renkli Kalemler sürecinde çocuklar mizanpajından fotoğraflarına, haber içeriğinden tasarımına kadar Renkli Kalemler Gazetesi’ni kendileri üretiyor ve kendi illerinde kamuoyu ile paylaşıyor. Böylelikle bir gazetenin yaratım sürecine dahil edilmenin ötesinde yaşadıkları yerlerde gerçekleşen olayları ve haberleri kendi bakış açıları ile değerlendirme imkanı yakalıyor.

Projenin ilk etabında öncelikle Van, Samsun ve İstanbul’daki (Fındıkzade) TEGV Eğitim Parklarında çalışmalarımızı başlattık. Van’da Günseli Ozen Ocakoğlu, Nermin Bezmen, Ferruh Altun, Samsun’da Yonca Tokbaş, Esen Evran, Pınar Akbıyık Yıldız, İstanbul’da ise Ferhan Kaya Poroy ve Sinan Özedincik TEGV parklarında çocuklarla buluştu.

İstanbul-TEGV Sema ve Aydın Doğan Eğitim Parkı’ndaki çocuklar Yedikule Zindanları’nı, Samsun-TEGV Büyükşehir Belediyesi Eğitim Parkı’nda down sendromlu çocuklara yönelik oluşturulan “Judown” projesini, Van-TEGV Feyyaz Tokar Eğitim Parkı’nda ise Van’la özdeşleşen Van kahvaltısını Renkli Kalemler Gazetesi’nin manşetine taşıdı.

İkinci etap çalışmaları ise Gaziantep- TEGV Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eğitim Parkı, İzmir – TEGV İzmir Çiğli Eğitim Parkı ve Ankara- TEGV Ankara Semahat-Dr. Nüsret Arsel Eğitim Parkı’nda yürütüldü. Günseli Özen Ocakoğlu Ankara’da, Gila Benmayor, Hakan Güldağ, Ferruh Altun İzmir’de, Nermin Bezmen, Özlem Yüzak ve Beyza Özel ise Gaziantep’te çocuklarla buluştu.

Ankara’da başkentin tarihi dokusunu yansıtan Hamamönü evleri ile ilgili haber çalışması, İzmir’de peynir üretim koşulları, Gaziantep’te ise Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi ile ilgili haber çalışması manşete alındı.

Renkli Kalemler’in 3. etap çalışmaları ise 4 şehirde birden yürütüldü. Ferruh Altun TEGV Antalya Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı’nda, Beyza Özel ve Özlem Yüzak TEGV Eskişehir Atatürk Eğitim Parkı’nda, Hakan Güldağ ve Aslı Çakır İstanbul TEGV Ferit Aysan Eğitim Parkı’nda, Günseli Özen Ocakoğlu, TEGV Şanlıurfa Sevgi Erdoğan Gönül Eğitim Parkı’nda çocuklarla bir araya geldi.

Renkli Kalemler’in Antalya baskısında küresel ısınma ile ilgili haber, Eskişehir baskısında meşhur Sazova Parkı içerisinde yer alan Masal Şatosu, Şanlıurfa baskısında çocuk işçiliği, İstanbul baskısında ise patates kızartmasının zararları manşete taşındı.

2014 yılından bu yana üç etap sürdürülen projede toplamda 120 çocuk Renkli Kalemler sürecine dahil olurken, illerde dağıtılan Renkli Kalemler gazetesi ile yüzlerce çocuğa ulaşılmış oldu.

2017 yılında da çalışmalarımız farklı platformlarda ve farklı eğitim birimlerinde devam edecek.

SON YAZILAR

Daha fazla