İş yeri dinamiklerinin değişmesiyle yetenekli kişileri elde tutabilmek ve bu kişilerin sayısını artırabilmek için, işverenlerin çalışanların ihtiyaçlarına hiç olmadığı kadar dikkat etmesi ve daha iyi destek sunmak için teknolojiden yararlanması gerekiyor.
· İnsanların yüzde 85’i, iş için geliştirmeleri gereken becerileri tanımlaması (yüzde 36), bu becerileri öğrenmek için yollar önermesi (yüzde 36) ve kariyer hedeflerine doğru ilerlemek için atmaları gereken adımları göstererek geleceklerini tanımlaması (yüzde 32) için teknolojinin yardımcı olmasını istiyor.
· İnsanların yüzde 75’i, robot tavsiyelerine göre yaşam değişiklikleri yapacaklarını ifade ediyor.
· Yüzde 82’lik kısım robotların tarafsız öneriler verme (yüzde 37), kariyerleri hakkında sorulan soruları hızlıca yanıtlama (yüzde 33) veya mevcut becerilerine uygun yeni işler bulma (yüzde 32) konularında kariyerlerine insanlardan daha fazla destek olabileceğini düşünüyor.
· İnsanlar kariyer gelişiminde insanların kritik rol oynamaya devam edeceklerini düşünüyor ve kişisel deneyime dayalı olarak destek verme (yüzde 46), güçlü ve zayıf yönleri belirleme (yüzde 44) ve özgeçmişin ötesini görerek kişiliğe uygun roller önerme (yüzde 41) gibi konularda insanların daha iyi destek sağlayabileceğine inanıyor.
· İnsanların yüzde 87’si şirketlerinin kendilerini dinlemek için daha fazla şey yapması gerektiğini düşünürken yüzde 55’i kariyer gelişimini desteklemek için yapay zeka gibi gelişmiş teknolojiler kullanan bir şirkette kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Kaynakça: www.cnnturk.com